×

Dilema brisačnika
  • Vprašanje:

    Sem dijakinja 4. letnika Škofijske klasične gimnazije. Že prvi šolski dan sva s sošolcem v dilemi glede napisana na brisačniku (naprava z brisačo ob umivalniku). Na napravi je napis »VEDNO SVEŽI KOS BRISAČE!«. Je raba določnega pridevnika sveži v tem primeru pravilna? Bega naju še prislov vedno, saj se neustrezno sliši v napisu. Brez prislova bi bila razumljiva raba določnega pridevnika. V tem primeru pa zveni čudno. Vesela bi bila pojasnila in vašega mnenja.


    Odgovor:

    Ni sicer povsem jasno, toda iz zapisanih okoliščin izhaja, da gre pri tem napisu verjetno za napotek: Vzemite vedno svež kos brisače. Ker pa je velelnik izpuščen, je obvestilo na brisačniku mogoče brati kot kak slogan trgovske verige v pomenu ‘pri nas dobite »vedno sveži kos brisače«’. Ne glede na prislov je raba pridevnika napačna, saj gre v povezavi s samostalnikom brisača za lastnostni in ne vrstni pomen, torej bi bilo prav svež kos brisače. Za rabo določne oblike lastnostnega pridevnika ni razlogov. Še bolje pa bi bilo zapisati: Vzemite vedno svečo brisačo ali brisačnik opremiti z napisom sveže brisače (v množini).

    Helena Dobrovoljc (september 2018)Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.