×

Velik črtast zvezek ali veliki črtasti/črtani zvezek?
 • Vprašanje:

  Začetek novega šolskega leta je že za nami in na seznamih šolskih potrebščin za posamezne predmete sem zasledila več različnih rab besedne zveze velik črtast zvezek ali veliki črtasti/črtani zvezek. Ker so tudi učitelji v dilemi, ali uporabiti določno ali nedoločno obliko, raje uporabijo kar zvezo A4 format zvezek s črtami. So črte lastnost zvezka ali gre za vrsto zvezka? Zapisi za mali karirasti zvezek so bili vsi enotni. Kaj svetujete?


  Odgovor:

  Odgovor na vaše vprašanje se glasi: veliki črtasti zvezek (izgovorjeno [véliki ...]).

  izbira pridevnika
  S pridevnikom črtani sicer ni nič narobe, a se pogosteje uporablja v pomenu 'prečrtani', saj glagola črtati danes skorajda ne uporabljamo v pomenu 'delati črte'.

  izražanje vrste ali lastnosti

  • črtasti
   S pridevnikoma črtast ali karirast opisujemo notranje liste v zvezku, čeprav gre prvotno za zvezek s črtami in zvezek s karom. Ker ne gre za lastnost, temveč vrsto zvezka, je upravičeno uporabiti vrstni pridevnik (in ne lastnostnega), torej črtasti/črtani zvezek in karirasti zvezek.
   (Tu si lahko pomagate z védenjem, da lastnost lahko stopnjujemo. Tega v primeru črtastega zvezka ne moremo narediti: vrsta zvezka je črtasti zvezek, ni bolj črtast ali manj črtast, samo črtast.)

  • veliki
   Pridevnik velik lahko izraža (1) lastnost ali (2) vrsto. Prvi pomen je navadno podvržen naši presoji, ali je ta velikost bolj ali manj močno izražena (velik fant, zelo velik fant). Drugi pomen ločuje predmet ene vrste od predmeta druge vrste (veliki zvezek – mali zvezek).
   Razlika med obema pomenoma ni izražena le v imenovalniku ednine in določni obliki, temveč jo v vsakdanjem govoru opremimo tudi z izgovorom; široki naglašeni e: vêlik fant, vêlik projekt nasproti ozkemu naglašenemu e: véliki voz, Vélika Britanija, vélika začetnica.
   Pri nasprotni lastnosti pa je razlika med pomenoma izražena z različnima besednima oblikama: lastnost z obliko majhen in vrsta z obliko mali -- mali zvezek, mali karo, mala začetnica.

  Helena Dobrovoljc, Tina Lengar Verovnik (september 2018)Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.