×

Imena prireditev
 • Vprašanje:

  Kako se piše naslove prireditev: npr. Dan odprtih vrat?


  Odgovor:

  Imena prireditev pišemo z veliko začetnico, npr. Borštnikovo srečanje, Evrosong, Festival morja in sonca … Kadar pa govorimo o vrsti prireditve, uporabimo malo začetnico, npr. športni dan, ravnateljev dan, dan odprtih vrat in podobno (Z dnevom odprtih vrat se pridružujemo sklopu prireditev ob letošnjih Dnevih evropske kulturne dediščine, ki potekajo pod skupnim naslovom Dediščina in pomanjkanje.). Lahko pa se zgodi, da je tako poimenovana tudi prireditev, a to lahko presodimo le, če besedo opazujemo v besedilnem kontekstu, npr.:

  Svoje izdelke prodaja v K2M, trgovini svojega sina in snahe, na sejmih, razstavah in prireditvah (cvičkarijah, jurjevanju itd). proti Na Cvičkariji 1994 bodo nastopili Lačni Franz, Društvo mrtvih pesnikov in Vlado Kreslin.

  Helena Dobrovoljc (november 2013)Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.