×

Frazem »rešiti si glavo«
 • Vprašanje:

  Frazem rešiti si glavo ni evidentiran ne v SSKJ ne v SSF, vendar je v Gigafidi več kot 150 zadetkov zanj v raznovrstnih besedilih. Zanima me, zakaj v slovarjih ni zabeležen? Hvala.


  Odgovor:

  Res je, frazem, ki ga navajate, ni zapisan v nobenem od slovarjev niti ga ni registrirala Leksikalna baza za slovenščino, ki je bila narejena na osnovi analize korpusnega gradiva (prim. Spletni slovar slovenskega jezika, geslo rešiti).

  Kot kaže, gre za dve obliki:
  (a) rešiti/reševati komu glavo 'rešiti/reševati komu življenje; poskrbeti/skrbeti, da kdo ohrani svoj družbeni položaj, status', npr. Prenekateri voznik formule 1 lahko le spoštljivo govori o tem varovalnem delu njegove opreme, posebej če mu je že kdaj v karieri rešila glavo, in
  (b) rešiti/reševati (svojo) glavo 'rešiti/reševati se iz smrtne nevarnosti; rešiti/reševati svoj družbeni položaj, status', npr. Svojo glavo je rešil le za las – za njegovo nezaupnico je bilo 22 predstavnikov klubov, proti njej pa 23, medtem ko sta se dva vzdržala.

  Frazem rešiti/reševati (svojo) glavo je pravzaprav manj pogosta varianta frazema rešiti/reševati svojo kožo, ki je v pomenu ' rešiti svoje življenje; obraniti se koga, česa' registriran že v SSF.

  Razlog, da tega frazema ni v SSKJ, je najverjetneje povezan s tem, da je bilo iz gradiva izpisanih premalo prepričljivih zgledov rabe , ki bi omogočali pripraviti ustrezno slovarsko redakcijo.

  Nataša Jakop (marec 2019)


Log in to reply
 

Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.