×

Zapis znamk in imen podjetij v besedilu
 • Vprašanje:

  Navedel bom dva primera znamk, in sicer Philips in gorenje.

  Zanima me, kako se pravilno zapiše imena znamk v povedih.

  Philips je recimo v originalu (tudi logotipu ter na njihovih izdelkih) napisan z velikimi tiskanimi črkami. Ali je treba tudi v povedi, kadar omenjamo to znamko, zapisati to z velikimi tiskanimi črkami?

  Primer: Kupil sem televizijo znamke PHILIPS.

  Drugi primer pa je znamka gorenje. Tako kot pri Philipsu, se v originalu, logotipu in na izdelkih, naziv znamke piše z malo začetnico. Ali moramo tudi pri omembi te znamke v povedi uporabiti malo začetnico ali veliko?

  Primer: Kupil sem hladilnik znamke gorenje.

  Pa še eno vprašanje: Kako se pravilno zapišejo nazivi znamk v pridevniški obliki (npr. Philipsov TV, gorenjev hladilnik, Sparov pralni prašek, Fiatov avto itd.)? Primere v oklepaju sem napisal malo po svoje. Zanima me predvsem, ali je pri teh pridevnikih potrebna velika začetnica?


  Odgovor:

  Znamke kot lastniška imena zapisujemo kot lastna imena z veliko začetnico, kar nas obvezuje v besedilih. Seveda pa lastniki znamk z različnimi stilno opaznimi sredstvi poudarjajo znamke tudi v grafični podobi. Zato jih najdemo zapisane s samimi malimi črkami, drugačnimi črkami ... velikimi črkami sredi besede ..., kar ne spreminja njihove jezikovne lastnoimenske funkcije v besedilu.
  O tem vprašanju smo že pisali tudi tule: Ali pišemo »Facebook« z malo ali z veliko začetnico?

  Seveda uporabljamo veliko začetnico tudi pri svojilnih pridevnikih: Elanove smuči, Gorenjev hladilnik, Philipsova TV, Sparov pralni prašek, Fiatov avto ... Možnosti, ki ste jih opisali, so tudi slovenščini bližje in sprejemljive kot pa npr. raba nepridevniške oblike znamke v poziciji levega prilastka, čemur smo priča zadnje tedne pri oglaševanju znamke Milka:

  0_1550838828811_Screenshot 2019-02-22 at 13.29.13.png

  Zakaj ne: Postani član Milkine ekipe ali ekipe Milka?

  Helena Dobrovoljc (marec 2019)Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.