×

Zapis imena »Big band«
 • Vprašanje:

  Kako pravilno zapisati naslednja lastna imena: Big B/band RTV Slovenija, Toti b/Big b/Band Maribor ali npr. Big b/Band Zagorje? Opažam veliko nedoslednosti, včasih je oboje z veliko začetnico, včasih je band z malo.;


  Odgovor:

  Ime navadno zapisujemo tako, kot uradno želi tisti, ki ga je registriral oz. z njim poimenoval neko predmetnost.

  Pri imenu big/Big band/Band se tako znajdemo v zadregi, saj bi v skladu s slovenskim prevodm pričakovali zapise kot Big band, Toti big band, Big band Zagorje, kar potrjuje tudi raba kot Drugo državno srečanje big bandov in plesnih orkestrov. Iz te namreč razberemo tudi vrstni pomen zveze.

  Dokler se v javni rabi pojavlja le eno od takih imen, četudi zapisano v skladu s tujo pravopisno normo (kot je npr. Big Band), nimamo težav. Ker pa se je ime danes razširilo na druge skupine, nas neenotnost moti. Kljub temu skušamo spoštovati uradno registrirana imena.

  Helena Dobrovoljc (julij 2015)Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.