×

Zapis začetnice: »Evropska prestolnica kulture« in »evropska prestolnica kulture«
 • Vprašanje:

  Prosim, napišite, ali se evropska prestolnica leta piše z veliko ali malo začetnico. V časopisih se uporabljate obe.


  Odgovor:

  Obstajajo različni nazivi, ki jih v sklopu teh akcij lahko prejmejo posamezna mesta. Verjetno je najbolj znana tovrstna akcija Evropska prestolnica kulture, poznamo še Evropsko zeleno prestolnico, Evropsko prestolnico mladih ipd. Naziv, ki ga prejme mesto, zapisujemo z dodatkom leta 2020. To je naziv, ki ga eno leto nosi izbrano evropsko mesto, piše se z malo začetnico in je mišljen tudi kot priznanje, nagrada:

  • Navtični navdušenci bodo ob sprehodih po reških ulicah hitro razumeli, zakaj je bilo hrvaško mesto izbrano za evropsko prestolnico kulture leta 2020.
  • Ljubljana se je uvrstila med pet finalistov za nagrado evropska zelena prestolnica leta 2016.

  Z veliko pa se piše Evropska prestolnica kulture ipd. kot akcija, projekt ali program Evropske komisije, ki evropskemu mestu, ki kandidira, prinese naziv evropska prestolnica kulture:

  • Poleg tega je leta 1990 evropsko kulturno ministrstvo vpeljalo še akcijo Evropski mesec kulture, ki je po svoji naravi sorodna akciji Evropska prestolnica kulture.

  Zapis prestolnica leta se pojavlja le v ustrezno okrajšanih kontekstih, nekoliko poseben je primer akcije Alpsko mesto leta, ki že v nazivu nosi tudi "leto", vendar tudi tu velja, da zapisujemo akcije z veliko, naziv posameznemu mestu (z dodatkom leta in letnico ali tudi brez tega dodatka) pa z malo:

  • Tam so se predstavniki Maribora podrobneje seznanili z izkušnjami gostov iz avstrijskega Beljaka in italijanskega Belluna pri organizaciji in vodenju projekta Alpsko mesto leta.
  • Idrija je bila kot alpsko mesto leta 2011 razglašena že aprila lani, naziv pa bo formalno prevzela 8. februarja.

  Peter Weiss, Mija Michelizza (marec 2019)Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.