×

Vrinjeni stavek »kot bi mignil« in vejica
 • Vprašanje:

  Ali bi morala biti v zapisanem primeru vejica? Prosim za razlago.
  S skirojem kot bi mignil in okolju prijazno potuješ po mestu.


  Odgovor:

  Zveza kot bi mignil, tudi kot bi trenil, je izvorno oz. skladenjsko gledano načinovni odvisnik, zato je v rabi od preostale povedi pogosto ločena z vejico, npr.:

  Do Dunaja smo kljub slabemu vremenu prispeli, kot bi mignil.
  Kot bi trenil, je minilo 10 let, odkar se je v javnosti prvič pojavila nevsakdanja glasbena skupina Leseni rogisti in začela svojevrstno glasbeno pot.

  Ni pa vedno tako, kar kaže, da prvotni odvisnik prehaja med prislovne zveze, ki pa v povedi opravljajo vlogo stavčnega člena (in zato niso ločene z vejicami), npr.:

  Spet je leto naokoli in kot bi mignil bodo poletne počitnice.
  Kot bi trenil sta bila za nami dva nepozabna dneva.

  V vašem primeru je prehajanje med prislovne zveze še toliko bolj očitno, saj je kot bi mignil priredno povezan s še eno prislovno zvezo (okolju prijazno), torej je z njo skladenjsko izenačen.

  Med prislove in prislovne zveze so prešli tudi drugi izhodiščno glagolski izrazi oz. zveze, pri katerih se njihovega izvora največkrat sploh ne zavedamo (več), npr. mimogrede, nevede, kdo ve kam, kdo ve kako, kar se da, kjer si bodi.

  Tina Lengar VerovnikNavajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.