×

Iskanje besede »e-pošta« v slovarjih
 • Vprašanje:

  V Slovarju slovenskega knjižnega jezika sem poskusil najti besedo e-pošta, ki je po mojem mnenju prevod besede e-mail, pa nisem nič našel.

  Ali sem iskal napačno? Ali je moje razmišljanje pravilno? Kako naj bi sicer v slovenski stavek napisal, da sem dobil sporočilo z e-maila ...?


  Odgovor:

  Prva knjiga Slovarja slovenskega knjižnega jezika, v kateri so besede na začetni e-, je izšel leta 1970, ko se o elektronski pošti še ni nikomur niti sanjalo. Vse kasnejše izdaje tega slovarja, vključno s spletno, so vsebinsko nespremenjene, zato je treba za novejše pojme pogledati v mlajše vire, predvsem v Slovenski pravopis 2001, ki je že nekaj mesecev dostopen tudi na spletu. Tam boste našli besedo e-pošta (bere se épóšta), ki je seveda prevod angleške zveze e-mail, okrajšane iz electronic mail. (Tudi po slovensko lahko rečemo neokrajšano elektronska pošta.) Jaz ne bi rekel, da sem kako sporočilo dobil z e-maila ali z e-pošte, ampak da sem ga dobil po e-pošti. Kvečjemu je kak pripetek (ali priponka) prišel z e-pošto, torej skupaj z e-poštnim sporočilom.

  Marko SnojNavajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.