×

Naglaševanje besede »granola« in zveza »peta dlani«
 • Vprašanje:

  Zanima me, kako se naglasi beseda granola: na a ali na o? Sama naglašujem na a.
  Imam še eno vprašanje: pri pilatesu inštruktor pravi, naj peto dlani naslonimo na obroč. Gre za spodnji del dlani. Ali menite, da gre tu za tretji pomen besede peta, razložen v SSKJ?


  Odgovor:

  Najprej o izrazu granola.

  Izraz je izšel iz znamke, znane že v 19. stoletju v ZDA, kasneje se je apelativiziral in označuje danes energetsko bogato jed, ki poleg ovsenih kosmičev, oreškov, tudi kokosovih ostružkov, različnih vrst suhega sadja in raznovrstnih sladil vključuje tudi postopek segrevanja sestavin.

  Beseda v slovenskih slovarjih še ni zabeležena, zato tudi nima normativno določenega naglasa. Izhajajoč iz ankete, izvedene na družbenih omrežjih in po e-pošti, ugotavljamo, da je pogosteje naglašena na drugem zlogu – granóla (68 %), najbrž pod vplivom angleščine, vendar pa se je v anketi precej vprašanih odločilo za naglas na prvem zlogu –gránola (32 %). Na slednjega je vplivala tudi regionalna pripadnost anketirancev in anketirank, na kar so opozorili predvsem pripadniki vzhodnih narečij, in pa dejstvo, da so nekateri za besedo prvič slišali.

  Na drugem zlogu naglašeno granolo uporabljajo tudi v kuharskih vlogih in oddajah, npr.

  Peta dlani

  Besedna zveza peta dlani je v zadnjem času pogosto uporabljena v medicinskih oz. bolničarskih priročnikih pri opisovanju masaže srca, npr.:

  Zato v zadnjem času laike učijo, naj takoj preidejo na masažo srca, saj ob tem vsaj delno prevetrujejo tudi pljuča. Pravo mesto za masažo je spodnja tretjina prsnice. Najdemo ga tako, da sledimo rebrnim lokom in nad delom, na katerem se loka stikata, odmerimo tri prste. Na to mesto pritiskamo s peto dlani, na katero smo položili tudi drugo dlan in prste prepletli ter dvignili, da ne bi polomili reber. (PGD Loka)

  Besedna zveza peta dlanioznačuje torej spodnjo stran dlani, ki ima v obeh lokih dovolj opore, da ustvarja večjo površino za pritisk, podobno funkcijo res opisuje tretji pomen besede peta v SSKJ, nikakor pa ne gre za del kakega orodja, priprave, ampak del dlani.

  SSKJ
  pêta -e tudi -é ž (é) 
  1. del stopala pod nartom
  2. zadnji spodnji del obuvala // del nogavice, ki pokriva peto
  3. del kakega orodja, priprave, s katerim se ta na kaj naslanja, opira, pritrjuje: 
  4. nar. kos kruha, odrezan ob strani hlebca

  Glede na pomensko členitev v SSKJ pravzaprav zveze peta dlani trenutno ne moremo uvrstiti v nobenega od pomenov, za prikaz v najnovejši izdaji eSSKJ pa bo potrebna natančnejša analiza gradiva.

  Helena Dobrovoljc, Mija Michelizza (maj 2019)Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.