×

Kako je prav: »Abu Dhabi« ali »Abu Dabi«?
 • Vprašanje:

  Kako se v slovenščini pravilno napiše glavno mesto Združenih arabskih emiratov – Abu Dhabi ali Abu Dabi?


  Odgovor:

  Kot je bilo zapisano že v odgovoru na vprašanje, kako v slovenščini zapisati ime Džamal Hašokdži, je imena iz arabščine najprimerneje prečrkovati tako, kot določajo pravila Slovenskega pravopisa 2001 (v členu 1121) oziroma zapisati v skladu z izgovorom.

  Ime glavnega mesta Združenih arabskih emiratov je v arabščini zapisano z nelatinično pisavo kot أَبُو ظَبِي‎, v latinici Abū Ẓabī (v arabščini izgovorjeno [ɐˈbuˈðˤɑbi]), poenostavljeno kot Abu Zabi. Večina jezikov, ki je vplivala na slovenščino, ime zapisuje kot Abu Dhabi (angleščina, nemščina, italijanščina ...), kar je vplivalo tudi na slovenski zapis, v katerem skladno z izgovorom [ábu dábi] zapišemo Abu Dabi. Ta način je uveljavljen v večini slovenskih leksikonov in geografskih del.

  Helena Dobrovoljc (maj 2019)Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.