×

Kako je prav: »Watson-Crick« ali »Watson-Crickova geometrija«?
 • Vprašanje:

  Zanima me, ali je pravilno Watson-Crick geometrija ali Watson-Crickova geometrija?


  Odgovor:

  V slovenščini je prav samo Watson-Crickova geometrija: tako je poimenovana geometrija, model povezovanja baz v DNK v pare, kar sta opisala biologa Crick in Watson. V mnogih primerih so predvsem intelektualni prispevki dveh ali več sodelavcev poimenovani (frazeologizirani) tako, da imajo pred jedrnim samostalnikom pridevniško zloženko, nastalo iz dveh ali več priimkov ali imen, npr.
  Creutzfeldt-Jakobova bolezen,
  Gerbec-Morgagni-Adams-Stokesov sindrom,
  Breznik-Ramovšev pravopis in Ciril-Metodova družba ali
  Ciril-Metodov trg.

  Tako nastanejo svojevrstne stalne besedne zveze. V drugih primerih (nefrazeologizirano) uporabljamo v takih vlogah dva ali več pridevnikov ali samostalnikov v ustrezni skladenjski vlogi: Watsonove in Crickove (skupne) raziskave ali dosežki Watsona in Cricka ter srečanje Putina in Trampa ali Putinovo srečanje s Trumpom ipd., ne pa Putin-Trumpovo srečanje.

  Zveza Watson-Crick geometrija je v slovenščino komajda prevedena iz vseprisotne angleščine, kot bi bilo recimo Ludolf število ali Roglič zmaga namesto v slovenščini uveljavljene zveze Ludolfovo število ali Rogličeva zmaga.

  Peter Weiss (maj 2019)Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.