×

Kako zapisati »Heil Hitler«?
 • Vprašanje:

  Se Heil Hitler piše brez vejice ali z vejico Heil, Hitler?


  Odgovor:

  Ta nemški pozdravni obrazec se v slovenskih besedilih piše citatno, torej po nemški pravopisni praksi, iz katere izhaja, da se kratki pozdravni obrazci, kot je Hallo Sabine, večinoma pišejo brez vmesne vejice; to velja tudi za nacistični pozdrav iz vprašanja. (Na umanjkanje vejice je, kot pišejo nemški jezikoslovci, vplivalo pisanje na način Liebe Sabine ‘draga Sabina’, kjer vejice seveda ni.) Vejico pa nemški pravopis zapoveduje v primerih, ko sta ali pozdrav ali pozdravljena oseba oz. skupina (ali pa oboje) zapisana s po več besedami: Guten Tag, Herbert; Hallo, Frau Pondelik.

  V slovenščini se v vseh takih primerih vejica piše: Živjo, Bernarda; Dober dan, Milko; Pozdravljeni, profesorica Mlinar (sredi povedi je pozdrav seveda zapisan z malo začetnico), tudi če so sestavine pozdravnega obrazca obrnjene: Stanko, pozdravljen. Vejica je zapisana recimo tudi v slovenskih naslovih literarnih del in filmov, in to ne glede na njeno morebitno odsotnost v izvirniku: Srečno, Kekec; Dober dan, žalost; Zbogom, orožje; Na svidenje, otroci; Lahko noč, peki, dobro jutro, ptice.

  Peter Weiss (junij 2019)Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.