×

Zveza črke in števke
 • Vprašanje:

  Imam vprašanje: Kako se (pravo)piše vitamin B 12 (in vsi ostali B-vitamini)? Kočljiva mi je številka. (1) Med črko (B) in številko (12) je presledek. Mar ne? (2) Kaj pa pisava številke? Mora biti po pravopisu podnapisana (subscript) ali je vendarle v isti liniji kot črka B? Torej ali B 12 ali B 12? (V prvem primeru bi celo bilo bolje pisano skupaj, brez presledka B 12). Toda – kaj je prav?

  J. K.


  Odgovor:

  Vitamin B12 in kar je še tako pisanih vitaminov iz B-kompleksa se piše s številko, ki je na levi strani stična (torej brez presledka za B) in zapisana spodaj pomanjšana. Le v skrajni sili, torej pri pisanju s kakim neprilagojenim novodobnim tehničnim pripomočkom, napišemo pač B12 (tako kot spet samo v hudi sili m2 za 'kvadratni meter' ali CO2 za 'ogljikov dioksid'). To lahko vidimo na teletekstu, v esemesih, v imenih računalniških datotek ali v elektronskih sporočilih, ki ne omogočajo preprostega pisanja spodaj ali zgoraj pisanih pomanjšanih znakov ali pa ga sploh ne omogočajo. Prva izbira pa naj bo taka, kot če bi pisali na roko: m2 in CO2 in kar je še takega. Ker pa je treba pisati kdaj tudi v omejenih možnostih in ubornih razmerah, se (lahko) odločimo za približek: če je treba kaj povedati ali zapisati, ne smemo molčati ali se pustiti pomanjkljivim strojem in programom.

  Ker se hitro lahko zgodi, da kaj v elektronskem sporočilu ne bi bilo prikazano prav, vam prilagam isto sporočilo še v obliki PDF.

  Peter WeissNavajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.