×

Kategorija živosti pri hrani moškega spola
 • Vprašanje:

  Zanima me, ali se kategorija živosti upošteva, ko govorimo o hrani moškega spola, ki ime deli z živaljo, iz katere je pripravljena, na primer losos, ligenj, rakec ... Kakšna je pravilna oblika tožilnika ednine?


  Odgovor:

  Mislim, da je problem v tem, da sprašuje oseba po tem, ali se kategorija živosti prenaša tudi na podpomene.
  Predlagam manjšo dopolnitev odgovora takole.


  Kategorija živosti se značilno izkazuje pri samostalnikih moškega spola, ki poimenujejo bitja (torej človeka, živali ...) in tudi pri vseh neosnovnih pomenih teh besed. V slovarju SP 2001 najdete tako podatek, da se kategorija živosti nanaša tako na sámo žival kot na jed, pripravljeno iz te živali:

  piščánec -nca m s -em živ. (á) koklja s ~i; snov. jesti pečenega ~a

  Z vidika sodobne kulinarike bo treba v slovarjih upoštevati, da se nekatere jedi bodisi poenostavljeno bodisi tudi zgolj neformalno imenujejo enako kot živali, npr. jesti zajca, piščanca, kar je v slovarjih prikazano pogosto zgolj z zgledom, ponekod, npr. pri nekaterih rastlinah, pa tudi s podpomenom, npr. v SSKJ2:

  blítva -e ž (ȋ)
  pesi podobna vrtna rastlina z užitnimi svetlimi listi: dober pridelek blitve
  // jed iz te rastline: kuhana blitva; blitva v solati

  Enako velja torej za losose, lignje, rakce ipd., kar potrjujejo zgledi iz korpusa Gigafida 2.0:

  "Obožujem lososa, avokado in oreščke -- te jem pri skoraj vsakem obroku," pravi.
  Z zmesjo napolnimo jajčka, na vsakega damo rakca in okrasimo s pikico kečapa.
  Nihče drug vam ne bo pred vas postavil lignja z jagenjčkovim priželjcem, črnim česnom, Valterjevim fermentiranim sirom in bobom [...]

  Omenimo še, da se kategorija živosti prenaša tudi na večino neživih samostalnikov, ki so enakozvočni z živimi samostalniki moškega spola, vendar zaznamujejo neživo in pomenijo npr. pijače (janževec), sire (tolminec), naprave oz. orodja (francoz), bolezni (rak), nagrade (kresnik) ipd.

  Helena Dobrovoljc, Tina Lengar Verovnik (julij 2019)Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.