×

Zapis zloženke: »kriminalistično-obveščevalna« dejavnost
 • Vprašanje:

  Kako se pravilno piše: kriminalistično obveščevalna dejavnost?

  Ali je mogoče pri navedeni zloženki upoštevati "pravilo", po katerem gre za "za priredno pridevniško zloženko" in na podlagi tega tudi uporabiti kot "pravilen" zapis kriminalistično-obveščevalna dejavnost (tj. z vezajem in podobno priredni zvezi dveh pridevnikov: obveščevalna IN varnostna služba = obveščevalno-varnostna služba"), na kar ste v preteklosti že podali izčrpno pojasnilo ?


  Odgovor:

  Tako je, gre za priredno zloženko kriminalistično-obveščevalen, nastalo iz zveze 'kriminalističen in obveščevalen'. Obe sestavini iz podstave zloženke se lahko ob besedi dejavnost (in seveda ob drugih) uporabljata tudi samostojno (zgledi so iz korpusa Gigafida 2.0):

  Zmanjkuje tudi denarja za obnovo voznega parka, zaščitne opreme, centra za tujce, kriminalistično dejavnost in drugo.
  Na začetku devetdesetih sem iskal diplomske naloge o obveščevalni dejavnosti na Višji šoli za notranje zadeve
  .

  In še zgled za rabo zloženke, ki hkrati delno pojasnjuje njen pomen:

  Kriminalistično-obveščevalna dejavnost je relativno nov koncept dela slovenske policije, ki temelji na evropskih praksah in je namenjena zbiranju, vrednotenju in analiziranju operativnih informacij za preprečevanje in zatiranje kriminalitete.

  Tina Lengar Verovnik (julij 2019)Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.