Predlog »do« in sklon izraza količine, ki sledi
-
Vprašanje:Zanima me pravilna raba predloga 'do' v primeru časovnega obdobja dveh mesecev. Predlog 'do' ob sebi zahteva rodilnik. V Gigafidi pa sem zasledila različne primere. Gre za napake ali za posebne primere/dopustno rabo?
Npr. (iz Gigafide):
... tisti, ki so s sončenjem vzdrževali barvo en do dva meseca na leto, verjetnost za razvoj NHL-ja tri...
...o prekrških zoper javni red in mir: Z zaporom do dveh mesecev se kaznuje za prekršek: kdor se klati...
..., da je denarna kazen za nepravočasno oddano napoved (do dveh mesecev od poteka roka za oddajo) ...Po nekaterih ocenah se preiskovalni postopek lahko zavleče do dva meseca...
...stalnih strank, ki so pripravljene na izdelek čakati tudi do dva meseca in zanj odšteti precej denarja...
...Za statistične namene in obveščanje so roki določeni in trajajo do dva meseca po zaključku poslovnega leta, odvisno od tega...Konkretno pa me zanima stavek:
Če v času jemanja zdravila in do 2 meseca po zaključku zdravljenja opazite neželeni učinek, obvestite svojega zdravnika.
Osebno bi se mi zdelo bolj prav do dveh mesecev po zaključku.
Odgovor:Samostalniki v predložnih zvezah s predlogom do nastopajo v rodilniku: čakal je do jutra. Vas pa zanima nasprotje, ki ga opažamo, ko uporabljamo predlog do v zvezi s števniki oz. količinskimi izrazi: zna šteti do deset in dela do dveh.
Kot je evidentirano že v SSKJ, se predlog do uporablja z izrazi količine, ki jih pogosto (a ne vedno) ne sklanjamo, npr.:
3. za izražanje količine: tehtnica je do tisočinke grama natančna; zapor do treh dni // z nesklonljivim izrazom količine za izražanje a) dosežene mere: našteti do deset b) skrajne dosegljive mere: za ta prekršek je določena kazen do pet tisoč evrov / gorovje se vzpenja do tri tisoč metrov; vinograd daje do deset hektolitrov c) približne mere: drevesa so do trideset korakov vsaksebi
V vašem primeru je izraz količine mogoče sklanjati ali ne, kar opažate tudi sami:
- Če v času jemanja zdravila in do dva meseca / do dveh mesecev po zaključku zdravljenja opazite neželeni učinek, obvestite svojega zdravnika.
Podobno dvojničnost kot SSKJ izkazuje tudi korpusno gradivo na povezavi: do + dva + mesec.
Helena Dobrovoljc (julij 2019)
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.
Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.