×

Pomen in izvor besede »cenosilikafobija«
 • Vprašanje:

  Ali lahko razložite pomen in izvor besede cenosilikafobija? Ali gre za strah pred praznim kozarcem piva ali zgolj za strah pred
  praznim kozarcem (katerekoli pijače)?


  Odgovor:

  Novoklasična zloženka cenosilikafobija je (ne najbolje) narejena, sprva le šaljiva beseda, označujoča strah pred praznim kozarcem. Zložena je iz grškega pridevnika kenós v pomenu »prazen«, latinskega samostalnika silex, ki pomeni »kamen«, zlasti »kremen«, sekundarno pa tudi »kozarec« (tj. posoda za pitje, narejena iz stekla, ki ga pridobivajo iz kremena), in tvorjenke iz grškega fóbos »strah«. Njen etimološki pomen je torej »strah pred praznim kozarcem«. Ker se pa otroci ne bojijo praznega kozarca malinovca, se beseda uporablja samo za strah pred praznim kozarcem adiktivnih pijač, to pa seveda ni samo pivo, ampak vse, kar vsebuje dovolj alkohola.
  Marko Snoj (september 2019)Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.