×

Kako se imenuje oseba, ki vozi skiro?
 • Vprašanje:

  V zadnjem času se je razmahnila uporaba električnih skirojev, v zvezi s tem pa se mi je porodilo vprašanje, kako ustrezno poimenovati osebo, ki vozi skiro. V obstoječih slovarjih namreč nisem našla ustreznega poimenovanja, zato vas vljudno prosim za pomoč. Morda skiroist?


  Odgovor:

  Sodeč po rabi v medijih se je v slovenščini uveljavila beseda skiroist. Priponsko obrazilo -ist uporabljamo v samostalniških izpeljankah moškega spola, ki pomenijo vršilca dejanja, npr. avtomobilist, flavtist, kanuist, judoist … (podstava vseh je samostalniška). V vseh naštetih primerih je obrazilo naglašeno.

  Primer rabe:

  Ne želimo več biti drugorazredni državljani, so z včerajšnjo protestno akcijo opozorili številni pešci, kolesarji, rolarji, skiroisti, otroci in hendikepirani ter člani društva nekadilcev, ko so za nekaj časa zasedli Slovensko cesto od Kongresnega trga do Bavarskega dvora.

  Iz moške oblike lahko izpeljemo tudi žensko, tj. skiroistka.
  Vzporedno z električnimi skiroji ali e-skiroji se pojavljajo tudi e-skiroisti, torej vozniki električnih oz. e-skirojev. Vendar pa je ta raba redka, morda celo zavajajoča, saj bi si lahko predstavljali razvezavo v »električni skiroist«. Zato tudi voznike e-skirojev imenujemo le skiroisti.

  Helena Dobrovoljc (oktober 2019)Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.