×
    Jezikovna svetovalnica
    • Novo vprašanje
    • Domov
    • Kategorije
    • Oznake
    • Nedavno
    • Priljubljeno
    • Registracija
    • Prijava

    Razlaga besed »začimba«, »začiniti«

    Scheduled Pripeto Zaklenjeno Premaknjeno pomenska razlaga
    etimologijapomenska razlagazačimbazačiniti
    1 Objave 1 Posters 1.8k Ogledov
    Nalagam več objav
    • Od starejšega do novejšega
    • Od novejšega do starejšega
    • Največ glasov
    Odgovori
    • Odgovori s temo
    Prijavi se za odgovor
    Ta tema je bila izbrisana. Le uporabniki s pravicami upravljanja tem jo lahko vidijo.
    • ModeratorM Nedosegljiv
      Moderator
      Zadnje urejanje: Moderator


      Vprašanje:

      Prosim za razlago besed začimba, začiniti. Ali je sestavljena iz za in meni neznane činiti? Nisem vešč nemščine, me pa način sestave besede spominja na nemško Gewürze.


      Odgovor:

      Etimološko razlago besede začiniti (in posledično začimba) boste našli v obeh naših etimoloških slovarjih, Bezlajevem Etimološkem slovarju slovenskega jezika in mojem Slovenskem etimološkem slovarju.

      Na kratko: glagol začiniti je res sestavljen iz predpone za in osnovnega činiti 'delati', ki je v današnji slovenščini zastarel. Prvotno torej pomeni 'narediti za'. Če torej začinimo golaž, ga v etimološkem smislu pravzaprav 'naredimo za golaž'.

      Nemška beseda Gewürze s tem ni povezana, saj je to zbirni samostalnik od Wurz v pomenu 'zelišče', prvotno v pomenu 'korenina'.

      Marko Snoj (januar 2014)

      1 odgovor Zadnji odgovor Odgovori Citiraj
      • 1 / 1
      • Prva objava
        Zadnja obava
      Navajanje
      Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

      Licenčni pogoji
      Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.

      © ISJFR ZRC SAZU

      • O svetovalnici
      • Fran.si