×

Pravilna postavitev vejice
 • Vprašanje:

  Zanima me pravilna postavitev vejice v naslednjem stavku:

  • Z odvozom odpadkov začnemo zgodaj zjutraj, zato priporočamo da zabojnike za praznjenje pripravite večer pred dnevom odvoza.

  Ali je potrebno pred da postaviti vejico?


  Odgovor:

  Vejica v primeru, ki ga navajate, med seboj ločuje povedke v osebni glagolski obliki.

  To ob razvidnosti osebe iz glagolske oblike (2. os. množine za več naslovnikov ali vikanje) vključuje tudi glagolsko obliko (začnemo : priporočamo : pripravite), zato mora vejica vsekakor stati tudi pred predmetnim odvisnikom (priporočati kaj), ki ga uvaja veznik da:

  • Z odvozom odpadkov začnemo zgodaj zjutraj, zato priporočamo, da zabojnike za praznjenje pripravite večer pred dnevom odvoza.

  Domen Krvina (november 2019)


  Odgovor je bil pripravljen v sklopu projekta Portal Franček, Jezikovna svetovalnica za učitelje slovenščine in Šolski slovar slovenskega jezika, ki ga sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.