×

Razlaga besed »presnojedec«, »nemesojedec«, »vegan« in »vegetarijanec«
 • Vprašanje:

  Beseda presnojedec je ustreznica za besedo vegan(ec), vegetarijanec pa za besedo nemesojedec. Se s tem strinjate?


  Odgovor:

  Vegetarijanec je tisti, ki ne uživa živil, narejenih iz živalskih teles. Torej ne jé nobenega živalskega mesa, ne jé niti črvov niti žuželk.
  Vegani svojo prehrano še bolj omejijo, saj poleg tega ne uživajo nobenega živila živalskega izvora, niti mleka in mlečnih izdelkov, jajc in medu.
  Presnojedec pa je tisti, ki uživa le presno, tj. toplotno neobdelano in nefermentirano hrano. Ta ni nujno niti vegetarijanska, kaj šele veganska. Presnojedec tako lahko jé tatarski biftek, surovo jajce, neprekuhano mleko in vso surovo zelenjavo, ne jé pa npr. krompirja, kislega zelja, sira ali piva.
  Vegetarijanec torej ni samo nemesojedec, saj bi nemesojedec lahko jedel žuželke, medtem ko jih vegetarijanec ne bo; presnojedstvo in veganstvo pa označujeta dve med seboj precej različni prehranjevalni navadi.

  Marko Snoj (december 2019)


  Odgovor je bil pripravljen v sklopu projekta Portal Franček, Jezikovna svetovalnica za učitelje slovenščine in Šolski slovar slovenskega jezika, ki ga sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.