×

Kaj je »bombna« in kaj »bombniška« enota?
 • Vprašanje:

  Zanima me, kateri zapis je pravilen (bombna enota ali bombniška enota), saj nisem nikjer zasledil podobnih primerov.


  Odgovor:

  Iz vašega vprašanja sicer ni razvidno sobesedilo, vendar glede na analizirano gradivo se zdi, da gre za dve različni enoti, kakor nakazujeta že pridevnika besedne zveze (bombni je nastal iz samostalnika bomba, bombniški pa iz samostalnika bombnik).
  Navajamo dva zgleda:

  • Po trimesečnem šolanju je bil kot edini Slovenec razporejen v že omenjeno bombniško enoto, locirano na letališču pri Divači.
  • Pripadniki bombne enote so eksplozivne naprave razstrelili v bližnjem parku.

  Bombniška enota je torej letalska enota bombnikov, bombna enota pa enota policije in vojske, ki opravlja naloge s področja protibombne zaščite. Uradno poimenovanje te specializirane enote je oddelek za protibombno zaščito, zato bi bilo ustrezneje govoriti o protibombni enoti.

  Mija Michelizza, Tanja Fajfar (december 2019)


  Odgovor je bil pripravljen v sklopu projekta Portal Franček, Jezikovna svetovalnica za učitelje slovenščine in Šolski slovar slovenskega jezika, ki ga sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.