×

Začetnice pri imenu »Brežiško jezero« in »brežiško morje«
 • Vprašanje:


  Brežiško jezero je drugo največje akumulacijsko jezero v Sloveniji, domačini pa ga imenujejo kar brežiško morje. Kakšne začetnice naj uporabim pri brežiškem jezeru in morju ter zakaj?


  Odgovor:

  Pregled različnih lokalnih medijev priča, da se je za brežiško akumulacijsko jezero oz. Brežiško jezero uveljavilo poimenovanje brežiško morje, res v lokalnem okolju pisano tudi z veliko začetnico, a neenotno ter najpogosteje v narekovajih in z malimi črkami:

  • Nadaljevali smo pot skozi jesensko pokrajino, občudovali »brežiško morje« – umetno zajezitev reke Save za potrebe hidroelektrarne ter na drugi strani vinske trte ter v rumeno-rjave barve odete krošnje.
  • Vetrovno nedeljsko popoldne so nekateri posavski ljubitelji vetra, jader v rokah in desk pod nogami izkoristili na Brežiškem morju, kjer so tokrat nastali dobri pogoji za jadranje na deski. (ePosavje)

  Ker je ime očitno uveljavljeno do te stopnje, da nedvoumno zaznamuje natančno določeno predmetnost, bi veliko začetnico lahko upravičili tudi z dejstvom, da zveza nadomešča lastno ime. Vendar pa gre pri »brežiškem morju« za povsem novo poimenovanje, ki ga ne moremo primerjati npr. z imenom Mürica, kakor domačini imenujejo Ščavnico. Pri novih imenih smo glede uradne oblike imena zavezani standardizaciji zemljepisnih imen, ki jo izvaja Komisija za standardizacijo zemljepisnih imen Vlade Republike Slovenije. Ta imena vpiše v referenčni register zemljepisnih imen z imenom REZI, kamor pa »brežiško morje« ni vpisano, zato zveze ne obravnavamo kot uradnega zemljepisnega imena.

  Helena Dobrovoljc (december 2019)


  Odgovor je bil pripravljen v sklopu projekta Portal Franček, Jezikovna svetovalnica za učitelje slovenščine in Šolski slovar slovenskega jezika, ki ga sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.