×

Če podjetje poimenuje svoje enote – mala ali velika začetnica?
 • Vprašanje:

  »Poletna Termalna riviera z največjim zunanjim bazenskim kompleksom daleč naokoli omogoča zabavo za vse generacije. Na zimski Termalni rivieri odkrijte vodni raj s Savna parkom. Hotel ponuja možnosti tudi za poslovneže, ki se lahko družijo v Konferenčnem centru. Gostje se lahko razgibajo v Športnem centru

  So velike začetnice pri termalni rivieri in konferenčnem centru v redu? Sta lahko zimska in poletna z veliko začetnico, termalna pa z malo? Ne vem, ali naj razumem kot občno ali lastno ime. Predvidevam, da je Savna park uradno ime. Gre za samostojne enote znotraj Term Čatež.


  Odgovor:

  V družbi Terme Čatež so se odločili svoje kopališče poimenovati Termalna riviera, zato je to lastno ime, zapisano z veliko začetnico v prvi sestavini, ne pa tudi v drugi, saj ni lastnoimenska. Tak je dogovor v pravopisnih pravilih.
  Enako velja za vse enote v Termah Čatež, ki so jih poimenovali z namenom lažje identifikacije in nedvoumnega sporazumevanja: Športni center, Konferenčni center, Savna park ... Lastna imena se ob občnoimenskih zvez razlikujejo tudi tako, da nanje, potem ko postanejo imena, ne moremo več vplivati, jih popravljati, svetovati slovenščini bližjih ustreznic in podobno. Tako npr. lahko zgolj opisno uporabljamo zveze, ki nam sporočajo, kaj imena poimenujejo, npr. področje s poletnimi in zimskimi kopališči, športno in konferenčno središče ter park savn. V teh primerih so zveze zapisane z malo začetnico. Z malo začetnico jih pišemo tudi, če želimo poudariti vrsto dejavnosti, kar pa je precej redko, najpogosteje ob naštevanju.

  Helena Dobrovoljc (december 2019)


  Odgovor je bil pripravljen v sklopu projekta Portal Franček, Jezikovna svetovalnica za učitelje slovenščine in Šolski slovar slovenskega jezika, ki ga sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.