×

»Liga prvakov« – velika ali mala začetnica?
 • Vprašanje:

  Mene zanima ali se nogometno evropsko ligo prvakov piše z veliko ali malo začetnico. Opažam, da skoraj vsak članek piše drugače. Zdelo bi se mi, da se piše z veliko, saj je ime prireditve, vendar se mogoče motim.
  Kakšno je vaše mnenje?


  Odgovor:

  V odgovoru na podobno vprašanje lahko preberemo, da pri imenih prireditev ločujemo med vrstnimi poimenovanji, ki jih pišemo z malo začetnico (olimpijske igre, svetovno prvenstvo), in konkretnimi (uradnimi) imeni, ki so pisana z veliko začetnico.
  Izraz liga prvakov se (zapisan z veliko začetnico) uporablja v uradnih imenih nekaterih prireditev, poleg tega pa tudi kot vrstno poimenovanje za mednarodno tekmovanje najboljših klubov v neki športni disciplini, navadno z iste celine. Tako poznamo:

  • evropsko nogometno ligo prvakov z uradnim imenom UEFA Liga prvakov;
  • evropsko rokometno ligo prvakov, ki se imenuje EHF Liga prvakov;
  • azijsko nogometno ligo prvakov z imenom AFC Liga prvakov itd.

  Očitno so uradna imena povezana z organizacijami, ki jih prirejajo in vodijo, torej
  Union of European Football Associations ali UEFA prireja evropsko nogometno ligo prvakov z imenom UEFA Liga prvakov, skrajšano tudi Liga prvakov, če je iz sobesedila razvidno, da gre za skrajšano ime in isti nanosnik.

  Urška Vranjek Ošlak (december 2019)


  Odgovor je bil pripravljen v sklopu projekta Portal Franček, Jezikovna svetovalnica za učitelje slovenščine in Šolski slovar slovenskega jezika, ki ga sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.