×

Spol imena »Biotera« in ujemanje
 • Vprašanje:

  • Biotera, član skupine Vaiolia
  • Biotera, članica skupine Vaiolia

  To bo zapisano v logu.


  Odgovor:

  Izmišljena in prevzeta imena pogosto povzročajo težave ob vključitvi v slovenski oblikoslovni sistem, še zlasti, če se glede na končaj lahko uvrstijo tako v eno kot drugo sklanjatveno skupino.
  Imena, ki se končujejo na ..tera, v slovenščini uvrščamo med samostalnike ženskega spola, npr. organizacija Umanoterapri Umanoteri, otok Formentera – na Formenteri in še ... založba Statera, podjetje Santera
  Pri izmišljenih imenih ravnamo enako kot pri prevzetih: poiščemo glede na končaj najbližji slovenski ustreznik in se ravnamo po tem vzorcu.

  V skladu z ugotovljenim spolom poteka tudi včlenitev imena v skladenjske zgradbe. V primeru, ki ga navajate, se ime ujema z jedrom besedne zveze, ki ga pojasnjuje:

  • Biotera, članica skupine Vaiolia
   tako tudi:
  • Lek, član skupine Sandoz
  • Droga Kolinska, članica skupina Atlantic Grupa …

  Helena Dobrovoljc (januar 2020)


  Odgovor je bil pripravljen v sklopu projekta Portal Franček, Jezikovna svetovalnica za učitelje slovenščine in Šolski slovar slovenskega jezika, ki ga sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.