×

Smo med poletom z balonom »v balonu« ali »na balonu«?
 • Vprašanje:

  Smo med poletom z balonom v ali na balonu? Uporabljamo isti predlog pri vseh vrstah zračnih plovil?


  Odgovor:

  Aktualni jezikovni priročniki za slovenščino ne vsebujejo informacij o tem, ali smo v/na balonu oz. ali gremo v/na balon. Pregled rabe kaže, da sta v rabi oba predloga (GF 2.0: na – 251; v – 444, pri čemer se del pojavitev s predlogom v nanaša na balone drugih vrst):

  (a) v balonu

  • Doslej sta z balonom obkrožila svet le švicarski psihiater Bertrand Piccard in britanski inštruktor letenja Brian Jones, in sicer leta 1999 v balonu Breitling Orbiter.
  • Fantje v starosti od dvanajst do 20 let kar niso verjeli, da je izbrana in da si bo upala v balon. Tudi Marjana Kralj ima dva sinova, ki pa se nista tako kot ona navduševala za polet.

  (b) na balonu

  • Mnogi so polet z balonom dobili tudi kot darilo ob kakšnem življenjskem jubileju, pred dvema letoma pa se je en par odločil, da se na balonu poroči.
  • Prvi je na balonu vojniškega balonarskega kluba poletel Darko Žvižej in si pri krstu pridobil naslov »vojniški baron«, saj dobi letalec ime po kraju pristanka.

  Pregled jezikovnih priročnikov in rabe pri drugih prevoznih sredstvih kaže na podobno stanje še pri letalu (na: 9798; v: 4404), podmornici (na: 384; v: 214), avtobusu (na: 6877; v: 3490) in deloma tudi vlaku (kjer sicer precej prevladuje predlog na: 7187; v: 734).

  Predlog na se v primerjavi z drugimi predlogi (zlasti v) v rabi širi. Natančnejši pregled zgledov kaže, da je predlog v pogosteje uporabljen v tistih primerih, kjer je poudarek na konkretnem zaprtem/omejenem prostoru, medtem ko je predlog na pogostejši tam, kjer se govori na splošno o vrsti prevoza. V določenem delu primerov pa raba predlogov tudi sovpada oz. se zdi, da sta predloga enakovredna:

  • Ker je zrak v letalu presuh, mehke leče raje zamenjajte z dobrimi starimi očali.
  • Sedeži v vlaku ICS, skupaj jih je 164, so ergonomsko oblikovani, vsak potnik pa si lahko posebej prilagodi položaj.
  • Mlada Newyorčana načrtujeta poroko v podmornici, spuščeni do razbitin nekoč najbolj razkošne potniške ladje, ki je na svoji deviški vožnji trčila v ledeno goro in potonila
  • V tujini so pasovi v avtobusih nekaj povsem normalnega, pa tudi pri večini turističnih avtobusov pri nas je varnostni pas že del standardne opreme, pravi Žlender in dodaja, da se tudi huda avtobusna nesreča, ki se je v začetku avgusta zgodila na avtocesti sto metrov pred izvozom za Logatec in v kateri sta dve potnici umrli, morda ne bi končala tako tragično, če bi bili potniki pripeti.

  Tako bi za dilemo v/na balon(u) prav tako lahko rekli, da sta predloga načeloma enakovredna. Predlog v uporabimo takrat, ko želimo poudariti konkreten omejen prostor (torej košaro balona), predlog na pa takrat, ko govorimo o uporabi tega prevoznega sredstva na splošno.

  Urška Vranjek Ošlak (januar 2020)Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.