Je za »d. d.« vejica ali ne?
-
Vprašanje:
Je za d.d. vejica ali ne?Družbo Mercator, d.d. sem skupaj s kolegicami in kolegi vodil ...
Družbo Mercator, d.d., sem skupaj s kolegicami in kolegi vodil ...
Odgovor:
V skladu s pravopisnim določilom v členu 301 je zveza »delniška družba« v imenu podjetja pristavčnega značaja in je zato v skladenjski rabi na obeh straneh ločena z vejico, npr.:Podjetju Mavrica, d. d., grozi stavka.
V povedi, ki ste jo zapisali, upoštevajte tudi razmik za piko, torej:
Družbo Mercator, d. d., sem skupaj s kolegicami in kolegi vodil ...
Naj dodam še, da jezikoslovci opozarjajo na slabo spoštovanje pravopisnih določil pri pisanju razmika med deloma okrajšave, k čemur spodbuja tudi vpisovanje imen pravnih subjektov v register v taki obliki. Zanimivo razmišljanje je mogoče prebrati v prispevku Tine Lengar Verovnik v monografiji Pravopisna stikanja, 2012, ki je dostopna prek sistema Google Books.
Helena Dobrovoljc (januar 2014)
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.
Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.