×

Gasilski ali gasilni dom?
 • Vprašanje:

  Kakšna je pravilna raba gasilni oz gasilski dom?


  Odgovor:

  Gasilni dom je staro poimenovanje za stavbo, v kateri gasilci hranijo orodje in vozila. Slovenski jezikovni priročniki (SSKJ2 in slovar SP 2001) usmerjajo k izrazu gasilski dom, saj se pridevnik gasilski nanaša na gasilce, pridevnik gasilen pa na gašenje. V rabi zasledimo tudi poimenovanje dom gasilcev, npr. dom gasilcev v Črenšovcih.

  Ime gasilni dom nosijo le še redki gasilski domovi, zlasti tam, kjer želijo domači gasilci poudariti dolgo gasilsko tradicijo ali kjer za svoje potrebe uporabljajo še prvotno (morda obnovljeno) stavbo.

  e3dc54a0-92e3-410a-8a26-045260119229-slika.png

  Urška Vranjek Ošlak (januar 2020)


  Odgovor je bil pripravljen v sklopu projekta Portal Franček, Jezikovna svetovalnica za učitelje slovenščine in Šolski slovar slovenskega jezika, ki ga sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.