×

IPA (fonetična transkripcija) in ločila
 • Vprašanje:

  Imam vprasanje glede IPA transkripcije. Pri prepisovanju besedila v alofonski zapis me zanima me kako po IPA pišemo posamezna ločila?


  Odgovor:

  Mednarodna fonetična abeceda IPA (ang. International Phonetic Alphabet) predstavlja standardiziran nabor črkovnih in diakritičnih znakov za potrebe (širšega ali ožjega) fonetičnega zapisa ter spremljajoča načela za njihovo rabo. Zapisovanja ločil kot takega se ne dotika, saj niso predmet fonetičnega zapisa. Uporabnik lahko pri zapisu daljšega besedila po lastni presoji uporabi ločila, kot bi jih sicer pri navadnem zapisu, vendar je takšna raba odsvetovana.

  Janoš Ježovnik (januar 2020)


  Odgovor je bil pripravljen v sklopu projekta Portal Franček, Jezikovna svetovalnica za učitelje slovenščine in Šolski slovar slovenskega jezika, ki ga sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.