×

Poimenovanja vrtcev, ki delujejo pri osnovnih šolah
 • Vprašanje:

  Zanima me pravilen zapis stvarnega lastnega imena. Gre za uradno ime vrtca, ki ni samostojen, ampak je del osnovne šole. Na eUpravi RS piše: Enota Vrtec pri Osnovni šoli Xxx. Ali je ta zapis pravilen? Zanimata me veliki začetnici besed "enota" in "vrtec".


  Odgovor:

  Če je vrtec manjši in predstavlja le eno enoto, priključeno k osnovni šoli, ta vrtec nima posebnega imena (Cepetavček, Miškolin ipd.), temveč se imenuje le vrtec. V tem primeru bi vrstna oznaka vrtec načeloma lahko postala lastno ime Vrtec.

  Vendar pa pregled Uradnih listov in seznamov, ki so na spletni strani Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, kaže, da ni tako: vrtce, ki delujejo pri Osnovnih šolah, imenujemo uradno tako, kot se imenuje šola, saj delujejo kot zavodi v okviru šole. Nazivi vseh vrtcev so objavljeni v naslednjem seznamu: Evidenca zavodov in programov.

  Primeri rabe:

  • Imamo 100 vrtcev in 150 enot vrtcev pri osnovnih šolah.
  • Prizidek za šolo in vrtec pri osnovni šoli na Vidmu bo letos pod streho.
  • Otrok obiskuje vrtec pri Osnovni šoli Janeza Kuharja Razkrižje.

  Helena Dobrovoljc, Mija Michelizza (februar 2020)


  Odgovor je bil pripravljen v sklopu projekta Portal Franček, Jezikovna svetovalnica za učitelje slovenščine in Šolski slovar slovenskega jezika, ki ga sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.