×

Vejica pred veznikom »in«
 • Vprašanje:

  Zanima me, ali bi pred veznikom in v spodnjem primeru morali pisati vejico in zakaj da oz. ne.

  Z glasbo si boste lahko ustvarili predvidljivo zvočno kuliso, ki bo prekrila druge, morda bolj vabljive ali vznemirljive zvoke iz okolja in tako pomagala k večji osredotočenosti na vašo trenutno nalogo.


  Odgovor:

  Vejica bi bila odveč, in to v dveh primerih napačnega razumevanja stavčne strukture.

  (1) Zveza druge, morda bolj vabljive ali vznemirljive zvoke na koncu ne zahteva vejice. Ta bi morala biti zapisana, če bi zvezo preuredili v druge zvoke, morda bolj vabljive ali vznemirljive. V tem primeru bi pojasnilo zveze druge zvoke (tule je podčrtano) stalo za samostalnikom in med dvema parnima vejicama. Prva vejica, ki je zdaj zapisana za besedo druge zaradi sledečega členka morda, ne pomeni začetka pojasnila besede druge, saj se ta veže s samostalnikom zvoke.

  (2) Vejica pred in bi bila odveč tudi zato, ker je očitno, da samostalniku kuliso sledita dva stavka, ki se začneta z veznikom ki. Ta je v prvem stavku ekspliciten, v drugem pa tule izpuščen (lahko bi bil zapisan):

  • ... kuliso, ki bo prekrila druge, morda bolj vabljive ali vznemirljive zvoke iz okolja in [izpuščeno: ki bo] tako pomagala k večji osredotočenosti ...

  Peter Weiss (februar 2020)


  Odgovor je bil pripravljen v sklopu projekta Portal Franček, Jezikovna svetovalnica za učitelje slovenščine in Šolski slovar slovenskega jezika, ki ga sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.