×

Vejica in pesniška besedila: Kajuh
 • Vprašanje:

  Vljudno prosim za pomoč pri rabi vejice v konkretnem primeru. Menim, da je v spodnjem primeru za besedo bel vejica – ali se motim?

  Samo en cvet, en češnjev cvet, dehteč in bel, odlomi, moja draga!


  Odgovor:

  V izborih Kajuhovih pesmi je večinoma zapisano takole:

  Samo en cvet, en češnjev cvet,

  dehteč in bel

  odlomi, moja draga!

  Ne bom ga za klobuk pripel,

  ne bom ga v gumbnico si del,

  odlomi ga, odlomi, draga!

  V umetnostnih besedilih načeloma govorimo o umetniški svobodi, čeprav hkrati tudi ne gre, da bi povsem ignorirali slovnico, še posebej, ker v danem primeru ni mogoče govoriti o ortodoksnem modernizmu, npr. asociativnih igrah, ampak gre za urejeno verzifikacijo. Po slovnični logiki bi na tem mestu dejansko pisali vejico, saj je del »dehteč in bel« mogoče obravnavati kot dostavek k že prej ponovljeni zvezi »en češnjev cvet«. Se pa ob povedanem zastavlja vprašanje, koliko od tega, kar danes beremo kot kanonizirano ali klasično delo, je dejansko prišlo izpod piščevih prstov. Pogosto se namreč zgodi, da uredniki izbranih/zbranih del korenito posežejo v avtorjevo besedilo. Če je to vprašanje za vas relevantno, vam svetujeva, da si za razrešitev ogledate katero od izdaj njegovih pesmi, ki vsebujejo faksimile.

  Polona Gantar, Helena Dobrovoljc (februar 2014)Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.