×

So oblačila »lahka« ali »lahkotna«?
 • Vprašanje:

  Kateri pridevnik je ustreznejši – lahek ali lahkoten, če govorimo o oblačilih ...?


  Odgovor:

  Pri vprašanju gre za pomen, ki se pojavlja tako pri lahek kot pri lahkoten, in sicer v pomenu 'ki je iz tankih, drobnih sestavnih delov' (prim. lahek in lahkoten); delno tudi 'ki ima razmeroma majhno težo' (samo pri lahek). S pomenskega vidika sta torej pridevnika v obravnavanem pomenu razmeroma enakovredna, vendar pa analiza jezikovnega gradiva kaže, da je njuna raba vsaj do neke mere pogojena sobesedilno oz. širše kontekstualno.

  Lahek deluje sobesedilno manj vezan in v tem smislu manj zaznamovan ('oblačilo iz tankih, drobnih sestavnih delov (in majhno težo)'), npr.:

  • Proti opeklinam najbolje varujejo lahka oblačila z dolgimi rokavi in hlačami
  • Vročičnega otroka oblecite v lahka oblačila in ga le malo pokrijte
  • Trenutno je največje povpraševanja po lahkih oblačilih, kot so majice s kratkimi rokavi, brez rokavov, bluzice, platnene hlače in krila.

  Pojavlja se tudi v kontekstih »prehoda v toplo polovico leta«:

  • Čas je že, da se poslovimo od zime in se prepustimo soncu, zraku in lahkim oblačilom.

  Lahkoten pa se zelo pogosto pojavlja zlasti v kontekstih »prehoda v toplo polovico leta«, zato je sobesedilno bolj vezan in s tega vidika pogosto vsaj nekoliko ekspresivno zaznamovan:

  • Tistih, ki so upali, da se bodo lahko na veliko noč odeli v lahkotna oblačila, vreme ni uslišalo
  • Ker je domiselna, bo s sproščenimi, lahkotnimi oblačili prehodnemu, še dokaj hladnemu pomladnemu času poskušala odvzeti strogost
  • Kot kaže, lahko iz omare potegnemo lahkotnejša oblačila in zimska pospravimo.

  Kljub pogostnosti take sobesedilne vezanosti se pojavlja tudi manj vezano, npr.:

  • V lahkotnih oblačilih sta si predsednika ogledala celo sončni zahod
  • Filmska zgodba je poletna, zato je bil ves čas v lahkotnih oblačilih, kar nakajkrat pa se je moral tudi kopati

  Če povzamemo: za izražanje danega pomena ('oblačilo iz tankih, drobnih sestavnih delov (in majhno težo)') se zdi sobesedilno manj vezana in tako bolj nevtralna besedna zveza lahka oblačila, medtem ko je pri lahkotnih oblačilih pogosteje prisotna konotacija 'prijetnih občutij ob prihajajočih toplih dneh', s tem pa je navadno večja tudi ekspresivnost.

  Domen Krvina (marec 2020)


  Odgovor je bil pripravljen v sklopu projekta Portal Franček, Jezikovna svetovalnica za učitelje slovenščine in Šolski slovar slovenskega jezika, ki ga sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.