×

Mala in velika začetnica pri stvarnih imenih
 • Vprašanje:

  Pišem raziskovalno nalogo in me zanima kako pišem krajevna skupnost in mestna četrt. Primer: Živim v mestni četrti Hudinja ali Mestni četrti Hudinja.

  Primer: Na območju krajevne skupnosti Lahovna ali Krajevne skupnosti Lahovna


  Odgovor:

  Če se sklicujemo na pravopisna pravila (v členu 104), je treba upoštevati razliko med lastnimi stvarnimi imeni in med vrstnimi poimenovanji, ki so lahko izrazno povsem enaka (Krajevna/krajevna skupnost Lahovna) ali pa tudi ne (Projekt omogočajo: Ministrstvo za zdravje, Mestna občina Ljubljana in ŠOU v Ljubljani proti Ljubljanska, domžalska in kamniška občina so prepovedale plakatiranje povsod, razen na določenih mestih).

  V vašem primeru se morate torej odločiti, ali uporabljate imena v t. i. uradni obliki ali gre bolj za vrstna poimenovanja, ki jih pogosto uporabljamo tudi v množini, brez imenovalnega prilastka ipd. Vsekakor je pomembno, da se ozirate na vrsto besedila, na kontekst, v katerem ta imena/poimenovanja uporabljate ...

  Helena Dobrovoljc (februar 2014)Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.