×

Kaj so »plesno-gibalne« in kaj »plesnogibalne« urice
 • Vprašanje:

  Zanima me kako pišemo besedno zvezo plesnogibalne urice. Skupaj, z vezajem ali narazen (plesnogibalne, plesno- gibalne ali plesno gibalne)?


  Odgovor:

  Ta vrsta vodenega gibanja za otroke se pravilno zapiše plesno-gibalne urice, saj gre za kombinacijo plesa in (drugega) gibanja (telovadbe). Pridevnik plesno-gibalni je v tem primeru priredna zloženka, ki se zapiše z vezajem. Več o prirednih zloženkah lahko preberete tukaj.

  Podobno se zapišejo tudi zveze plesno-gibalna terapija, plesno-gibalna predstava, plesno-gibalni terapevt itd. Da gre res za priredno zloženko, kaže tudi možnost obratnega navajanja sestavin, torej npr. gibalno-plesna terapija.

  Urška Vranjek Ošlak (marec 2020)


  Odgovor je bil pripravljen v sklopu projekta Portal Franček, Jezikovna svetovalnica za učitelje slovenščine in Šolski slovar slovenskega jezika, ki ga sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.