×

Kako pisati ime »Ulica brigade Moris« in kaj pomeni »MORIS«
 • Vprašanje:

  Kako se pravilno napiše ime ulice Ulica brigade Moris?
  Že vnaprej hvala za odgovor in lep pozdrav.


  Odgovor:

  Ulica, po kateri sprašujete, je ime dobila po slovenski vojaški enoti, aktivni v letih po osamosvojitvi. Enota se je uradno imenovala 1. specialna brigada MORiS. Kratica MORiS je nečrkovalna kratica (o njih lahko več preberete v Pravopisu 8.0), ki je nastala iz imena Ministrstvo za obrambo RS. Med zadnji dve črki kratice je vrinjena še črka i, da tvori besedo ris, ki je uradni simbol te vojaške enote. (Zanimivost: na spletnih straneh navdušencev in zbirateljev ugibajo, da je izvirna kratica morda uporabljena tudi zaradi latinske besede mors, ki pomeni smrt.)

  Za nečrkovalne kratice je značilno, da pogosto prehajajo med navadno besedje – lastna imena (npr. UNESCO > Unesco, ETA > Eta) in občna poimenovanja (npr. EMŠO > emšo, MRSA > mrsa). Pri tem izgubijo nekatere značilnosti kratic – ne pišemo jih več s samimi velikimi črkami, pregibamo jih kot navadne besede. To se je zgodilo tudi s kratico MORiS, ki je postala stvarno lastno ime – Moris.

  Glede zapisa imena ulice smo ugotovili naslednje – v rabi je uveljavljen zapis Ulica brigade Moris, kjer je kratica že prešla med stvarna lastna imena, beseda brigada pa se piše z malo začetnico, kar je povsem legitimno, saj je v uradnem imenu te vojaške enote besedna zveza 1. specialna brigada. Če bi se vojaška enota uradno imenovala Brigada MORiS/Moris, bi bila tudi v imenu ulice utemeljena velika začetnica, torej Ulica Brigade Moris (tako je predlagano tudi v Odloku o določitvi imen nekaterih ulic na območju Občine Kočevje, vendar v praksi tak zapis ni zaživel). Podobni ulici, kjer gre v imenu za uradni naziv vojaške enote, sta npr. še Ulica Istrskega odreda in Ulica Pohorskega bataljona.

  Urška Vranjek Ošlak (april 2020)Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.