×

»Silicijeva dolina« – z malo ali veliko začetnico?




 • Vprašanje:

  Ali ste imeli kdaj v obravnavi zvezo Silicijeva dolina glede začetnice? V rabi prevladuje velika začetnica, je pa zaznati tudi neke pomenske prenose.


  Odgovor:

  Področje Silicijeva dolina je danes ime tehnološkega parka, ki se nahaja v kalifornijski regiji južno od San Francisca, ki se geografsko imenuje Santa Clara Valley (Dolina svete Klare) na kar kažejo zapisi, kot je naslednji:

  • Tako kot smo do mnogih znanstvenih odkritij prišli le naključno in včasih celo po pomoti, je tudi tehnološki park z imenom Silicijeva dolina nastal naključno. Silicijeva dolina, v angleškem jeziku Silicon valley, je južno od San Francisca v Kaliforniji v ZDA.

  Po drugi strani pa opažamo prehajanje imena v metaforično rabo, saj se prenaša poimenovanje silicijeva dolina (tako kot kalvarija, golgota, meka) tudi na podobne projekte ali tehnološke parke, v katerih se vzpostavljajo t. i. podjetniški inkubatorji, npr.:

  • Severna Karolina, zvezna država na jugovzhodu ZDA, je bila v petdesetih letih prejšnjega stoletja druga najrevnejša država v ZDA. /.../ Med mesti Raleigh, Durham in Chapel Hill je zaživel raziskovalni park, imenovan Research Triangle Park, ki se danes razteza na dobrih 28 kvadratnih kilometrih, zaposluje skoraj 50 tisoč ljudi in daje prostor več kot 160 podjetjem. V njem deluje tudi pet podjetniških inkubatorjev. /.../ Danes jo imenujejo tudi Silicijeva dolina vzhodne obale ZDA. Vir: Siol.net

  V tem primeru je ustrezneje pisati silicijeva dolina z malo začetnico, in sicer v pomenu 'okolje, ugodno za tehnologije in inovacije'.

  Helena Dobrovoljc (april 2020)



Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.