×

Vladni »govorec« ali pač »govornik«?
 • Vprašanje:

  Naj vam »posredujem« vprašanje: prosim, je ustrezno poimenovanje vladni govorec ali pa bi bilo mogoče ustreznejše vladni govornik: ne glede na morebitni uradni naziv bi ga bilo najbrž dobro spremeniti?


  Odgovor:

  Govornik je po Slovarju slovenskega knjižnega jezika (razlaga je iz leta 1970) ‘tisti, ki neposredno podaja v javnosti sestavek o kaki stvari’, npr. slavnostni govornik, na odru se je zvrstilo več govornikov.
  Govorec, kakršen je recimo ta, ki nam posreduje vladne odločitve v zvezi s trenutno pandemijo, pa je po razlagi v Sprotnem slovarju slovenskega jezika ‘tisti, ki predstavlja, zastopa kak organ, organizacijo ali posameznika z neposrednim podajanjem njegovih stališč in odločitev v javnosti’, npr. vladni, uradni govorec, govorec ministrstva za zunanje zadeve.

  Ko govorec razlaga, kakšne namene ima z nami vlada, je vladni govorec, nič slavnostnega torej, ko pa govornik nastopi pred poslušalstvom ob kaki obletnici ipd., je slavnostni govornik in komajda uradni, vladni. Križna raba (uradni govornik in slavnostni govorec) je sicer možna in ni nerazumljiva.

  Izraz vladni govorec je torej povsem ustrezen. Če so vas morda zmotila slovarska napotila od govorca h govorniku, tako je npr. v SSKJ (2. pomen) in Slovenskem pravopisu 2001, naj opozorimo, da gre za pomen besede govorec, ki je bil v teh dveh slovarjih evidentiran (npr. slavnostni govorec > slavnostni govornik), in ne za uradnega govorca, tj. v pomenu, ki je bil evidentiran v zadnjem desetletju v Sprotnem slovarju, ki sicer ni normativen, prinaša pa tudi podatke o pomenskih premikih in novostih.

  Peter Weiss, Helena Dobrovoljc (april 2020)Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.