×

Sklanjanje imena »Lady Gaga«
 • Vprašanje:

  Kako je s sklanjanjem imena glasbenice Lady Gaga?


  Odgovor:

  Pri pregibanju umetniškega imena Lady Gaga imamo v slovenščini dve možnosti.

  Sklanjanje Lady Gaga, or. z Lady Gago: manj pogosta možnost, kjer je umetniško ime sklanjano kot npr. lady Diana, or. z lady Diano. Prvi del je lahko razumljen kot naziv ali kot osebno ime in se ne sklanja (kot npr. Amy). Drugi del je razumljen kot osebno ime in se normalno pregiba kot ženska imena na -a (kot npr. Mojca, or. z Mojco).

  • Prav to bo morda kot prednost lahko izkoristila Katia, ki med drugim sodeluje s producentom RedOne, ki skrbi tudi za Lady Gago.

  Sklanjanje Lady Gaga, or. z Lady Gaga: takšno pregibanje je v rabi pogostejše, umetniško ime je sklanjano kot npr. lady Chatterley, or. z lady Chatterley. Prvi del je tudi tukaj lahko razumljen kot naziv ali kot osebno ime in se ne sklanja z glasovno končnico. Drugi del je razumljen kot priimek in se zato (kot je značilno za ženske priimke: SP 2001, § 997) prav tako ne sklanja z glasovnimi končnicami. Ta možnost je pogostejša, morda tudi zaradi zavedanja, kaj beseda gaga v angleščini pomeni – da v osnovi ne gre za ime, temveč za pridevnik, ki opisuje nekoga, ki je prismuknjen, obseden ali nor, zato ne pride do pregibanja, da se ne zabriše osnovni pomen.

  • Na Twitterju je namreč zapisal: »Ravno sem nehal delati z Lady Gaga za film Machete Kills. Izjemna je. Ne morem verjeti! Popolnoma me je navdušila!«

  Slovnično sta možnosti sicer enakovredni, vendar pa je druga precej pogostejša in bolj ustaljena.

  Urška Vranjek Ošlak (april 2020)Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.