×

Pravi izraz za »dozirno pipo«
 • Vprašanje:

  Iščemo všečni izraz za plastenko z dozerko / dozirno pipo. Imate kakšen predlog?


  Odgovor:

  Iz vašega vprašanja ni mogoče razbrati, kakšno »dozirno pipo« imate v mislih, zato smo pripravili pregled poimenovalnih možnosti, s pomočjo katerega boste lažje našli izraz, ki ga želite. V slovenščini je mogoče samostalniška poimenovanja tvoriti na več načinov, med pogostejšimi besedotvornimi postopki sta izpeljava in poenobesedenje, ki prevladujeta tudi v primeru poimenovanj za različne vrste »dozirnih pip«.

  Priprave za doziranje oziroma odmerjanje tekočine, ki jih pritrdimo na plastenke/steklenice/posode, so različne in se glede na to različno imenujejo, npr. odtočna pipa ali dozirna glava je nameščena spodaj (kot npr. pri velikih termovkah za kavo), dozirnik ali dozirka je tipično nameščena zgoraj in se jo aktivira s pritiskom (npr. pri milu in razkužilu za roke). Nekatere žgane pijače imajo poseben nastavek, ki odmeri, koliko pijače se nalije v kozarec (reče se mu dozator ali izlivnik), čistila in zdravila imajo pogosto pršilke. Splošnejše enobesedno poimenovanje priprav za doziranje je dozer, uporabimo pa lahko tudi besedno zvezo, npr. dozirna plastenka, ki ima lahko več načinov nalivanja ali izlivanja, skupno pa jim je, da omogočajo natančno odmerjanje tekočine.

  Sinonim glagola dozirati je odmeriti ali odmerjati. Splošnejše poimenovanje za pripomoček za odmerjanje, h kateremu usmerja tudi pravopisni slovar SP 2001, je odmernik. Pojavlja se v farmaciji kot pripomoček za odmerjanje zdravil (merilna žlička, brizga, pršilka itd.), v splošni rabi pa poimenuje številne različne priprave in sisteme za odmerjanje.

  Urška Vranjek Ošlak (maj 2020)Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.