×

Imena izdelkov: imena avtomobilskih znamk
 • Vprašanje:

  Sem v dilemi, kako pisati imena izdelkov/proizvodov, ki so nastali iz imen podjetij in trgovskih znamk. Prosim vas za pomoč.

  Popolnoma razumljiva sta sledeča primera: Moj oče vozi fiata. -- Moj oče vozi avto Fiat. Zagata pa nastane pri sledečem: Imamo zafiro. -- Imamo avto Zafira. (Vemo pa, da se podjetje, ki izdeluje te avtomobile imenuje Opel.) Je takšen zapis sploh pravilen?


  Odgovor:

  O imenih znamk in izdelkov, ki nastanejo iz drugih lastnih imen, npr. osebnih ali stvarnih (Armani, Ford, tudi ime tovarne), smo v svetovalnici že pisali:

  Ob vaših zgledih naj opozorim na dva dejavnika:

  1. Če se ob imenu, ki je v položaju imenovalnega prilastka, nahaja občnoimensko jedro, pišemo vedno veliko začetnico (moj oče vozi avto Fiat)
  2. Tako ime proizvajalca (Opel) kot tudi ime znamke (Zafira) imata lastnoimenski značaj, zato ju v skladu z zakonom o industrijski lastnini pišemo z veliko začetnico. V neformalnih položajih ali če govorimo o enem primerku serijske proizvodnje, uporabimo lahko tudi malo začetnico: Več kot 30 odstotkov lastnikov zafir namreč uporablja sedeža v tretji vrsti vsaj enkrat v tednu.

  Helena Dobrovoljc (februar 2014)Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.