×

Sklanjanje imen »Aguazul« oz. »Agua Azul«
 • Vprašanje:

  Zanima me, kako bi sklanjali ime mehiškega mesta Aguazul oz. Agua Azul.


  Odgovor:

  Zemljepisni imeni Aguazul in Agua Azul po mnenju člana Komisije za standardizacijo zemljepisnih imen Vlade RS, Draga Perka, ne označujeta istega denotata, kar nam potrjuje tudi naše gradivo:

  • Aguazul je kolumbijsko mesto,
  • Agua Azul (»modra voda«) pa mehiški slapovi.

  Če prvega sklanjamo po prvi moški sklanjatvi (korak), je pri drugem imenu treba upoštevati, da gre za ime, ki je v slovenščini redko, večinoma pa je v besedilih uporabljeno kot imenovalni prilastek ob občnoimenskem jedru (slapovi Agua Azul). Podroben pregled rabe v tujih jezikih nam pokaže, da v nemščini, francoščini, španščini ... kot izvirno ime pojmujejo večbesedno ime Cataratas de Agua Azul, ki ga nekateri jeziki prevajajo le v prvi sestavini, drugi pa v vseh sestavinah: Wodospady Agua Azul (polj.), Watervallen van blauw water (nizoz.) ipd.

  V slovenščini bi se ustrezen zapis glasil Slapovi Agua Azul (prevod: Slapovi modre vode): S kajakom se bomo vozili po slapovih Agua Azul ...

  Sicer pravopisna pravila SP 2001 določajo sklanjanje prevzetih večbesednih lastnih v členu 857, ki pravi: »Če pri prevzetih lastnih imenih prvo sestavino občutimo kot pridevnik, ki se ne sklanja z glasovnimi končnicami, ali če ne občutimo samostojnosti sestavin, sklanjamo samo eno sestavino."

  Helena Dobrovoljc (februar 2014)Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.