×

Poimenovanje igre »kamen, škarje, papir« oz. »kamen, škarje, list«
 • Vprašanje:

  Opažam, da v zadnjem času v osrednjeslovenski regiji različico otroške igre, ki je imela vzorec "kamen, škarje, list", vse bolj nadomešča različica, pri kateri se reče "kamen, škarje, papir". Zanima me, od kod ta sprememba, poleg tega pa me zanima, kako igro igrajo drugod po Sloveniji.


  Odgovor:

  Obe različici sta pogosti, v tem času, ko je veliko komunikacijs spletne, je težko presojati, v katerem delu države prevladuje katera od variant. Vsekakor je empirično mogoče podkrepiti ugotovitev, da je na spletnem iskalniku Google mogoče najti več variant s papirjem (ca 1400) kot z listom (ca 700).

  Zakaj je tako?

  Slovenski mediji uporabljajo obe različici, kar je zanimivo opazovati celo ob isti novici, ki jo povzamejo po portalu STA:

  • Šimpanzi naj bi se bili sposobni naučiti otroško igro "kamen, škarje, list", ugotavlja študija znanstvenikov z japonske univerze v Kjotu. (www.sta.si)
  • Šimpanzi naj bi se bili sposobni naučiti otroško igro "kamen, škarje in papir", ugotavlja študija znanstvenikov z japonske univerze v Kjotu in kitajske v Pekingu. (Regional)

  Urška Vranjek Ošlak, Helena Dobrovoljc, Tina Lengar Verovnik, Alenka Jelovšek (maj 2020)Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.