×

Slovenski izraz za »utility« je ...
 • Vprašanje:

  Ali obstaja slovenski izraz za utility (prostor, kjer so pralni, sušilni stroj, skupaj likalnica, pralnica ...)?


  Odgovor:

  Slovenski pravopis 2001 v geslu utiliti med pokončnicami (torej zgolj informativno) navaja, da je to gospodinjska delovna soba. Beseda je torej izgovorno in tudi že pisno podomačena, z -i na koncu, medtem ko je v SSKJ (v obeh izdajah) uslovarjena tudi varianta utility. Pisno nepodomačeno je mogoče izgovoriti tudi [jutíliti]. (Mnoge angleške besede na u... oz. U... izgovarjamo polcitatno kot [ju]: Uriah Heep, United (Press, Artists), Union, Universal ...)
  Kljub temu se da še vedno iskati kaj bolj domačega, recimo gospodinjska delavnica ali kar delavnica, če je iz sobesedila jasno, katere vrste. Ker je ta prostor marsikdaj hkrati tudi shramba, se lahko imenuje kar tako, sploh če v stanovanju ali hiši ni druge shrambe. Gradivo kaže še na dva predloga:

  • gospodinjska soba
   Nasproti kabineta je gospodinjska soba (utility), tako nepogrešljiva v vsakem domovanju. Čeprav je majhna, ima vse, kar gospodinja potrebuje v njej.

  • prostor za koristna dela
   Gospodinja v kratkem času opravi veliko različnih delovnih postopkov, za katere uporablja različne pripomočke. Pogoj, da bo delo čim bolj učinkovito opravljeno, je racionalizacija gospodinjskih opravil v ustrezni razporeditvi stanovanjskih prostorov, in to predvsem kuhinje in prostora za koristna dela - utility, kot ga imenujejo Angleži.

  Kot v mnogih drugih preteklih in bodočih primerih pa bo premik v prid katere od možnosti povzročila večinska odločitev bivajočih v stanovanju ali hiši in nasploh uporabnikov slovenščine.

  Peter Weiss (junij 2020)Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.