×

Opuščanje rodilnika pri zaimku »vse«
 • Vprašanje:

  Zanima me, če je res po novem dovoljeno opustiti zlog pri rodilniku, konkreten primer, da rečeš V trgovini ne dobiš vedno vse, kar hočeš namesto V trgovini ne dobiš vedno vsega, kar hočeš?
  Trditev je postavila oseba, ki se spozna na te stvari, pa vendar se mi zdi neobičajno in me resnično zanima, kako je s tem.


  Odgovor:

  V tem primeru ne gre za opuščanje zlogov in za kako gospodarnost, ampak za nemarno opustitev oblike v zanikanem rodilniku in nadomestitev s tožilniško obliko. Celostni zaimek vse (za izražanje nečloveškosti) ima v rodilniku še naprej obliko vsega, v tem primeru zaradi zanikanega povedka ne dobiš (z rodilniškim vprašanjem česa; nezanikani povedek dobiš bi ob sebi zahteval tožilniško vprašanje kaj): V trgovini ne dobimo vsega, tako kot je v rodilniku vedno tudi soka, radenske ali piva. Števni samostalniki seveda lahko nastopajo tudi v rodilniku množine ali dvojine (zaimek ves se v množini ne uporablja): ne dobimo balonov, hlač ali jajc. V trgovini težko dobimo vse, nikoli pa ne dobimo vsega.

  Peter Weiss (junij 2020)Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.