×

Sklanjanje priimka »Bubanj«
 • Vprašanje:

  Pozdravljeni, kako se pravilno sklanja priimek Bubanj? Ali je pravilno Bubanju ali Bubnju?


  Odgovor:

  Priimek Bubanj 'boben' izvira iz hrvaščine ali srbščine, pri sklanjanju je a neobstojen in ga v odvisnih sklonih izpuščamo: Bubanj, rod. Bubnja, saj ta samoglasnik ni naglašen, hkrati pa je nastali soglasniški sklop normalno izgovorljiv. Enako se zgodi tudi pri tvorbi svojilnega pridevnika, ki ga tvorimo z obrazilom -ev, saj končni j vpliva na preglas obrazila -ov v -ev: Bubnjev.

  V izvorno slovenskih besedah na tem mestu nastopa navadno polglasnik, zapisan z e, ki je tudi neobstojen (boben, rod. ed. bobna).

  Način sklanjanja določa slovnično oz. pravopisno pravilo, ki pravi, da je v imenih tujega (slovanskega) ali narečnega izvora tak a navadno neobstojen: Zadar, rod. Zadra; Sisak, rod. ed. Siska; Čakovac, rod. ed. Čakovca. Gl. Slovenski pravopis 2002, pravilo v členu 709.

  Helena Dobrovoljc (julij 2020)Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.