×

Velika ali mala začetnica: »Koča na gozdu«
 • Vprašanje:

  Kako naj si razložim zapis besedne zveze Koča na Gozdu. Ker to ni naselbinsko ime, me zanima, zakaj je Gozdu z veliko začetnico?


  Odgovor:

  Zapis neprve sestavine Gozdu z veliko začetnico bi bil upravičen, če bi bila ta sestavina že sama po sebi lastno ime, če bi se torej tako imenoval predel, na katerem stoji koča (kot npr. Mihov dom na Vršiču, Koča v Krnici, Triglavski dom na Kredarici, Cojzova koča na Kokrskem sedlu, pri čemer so Vršič, Krnica, Kredarica, Kokrsko sedlo lastna imena). Ker pa se ta del ne imenuje Gozd, je raba velike začetnice neupravičena, verjetno se je prikradla zaradi navidezne podobnosti z drugimi imeni. Pravilen zapis je torej Koča na gozdu. Čeprav so v rabi pretežno zapisi z veliko začetnico, najdemo med njimi tudi pravilne, npr. na zemljevidu Geodetske uprave Republike Slovenije in Geodetskega inštituta Slovenije.

  kocanagozdu.JPG
  Vir: Geopedia.si

  Sicer pa je nepričakovana raba predloga na (na gozdu), saj bi pri tem samostalniku pričakovali predlog v. Kot priča fotografija v peti številki Planinskega vestnika leta 1923, je bila koča najbrž postavljena na gozdni meji, torej bi bil gledano od spodaj gor predlog na ustrezen.

  Manca Černivec, Peter Weiss (oktober 2020)


  Odgovor je bil pripravljen v sklopu projekta Portal Franček, Jezikovna svetovalnica za učitelje slovenščine in Šolski slovar slovenskega jezika, ki ga sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.