×

Pridevnik, tvorjen iz zveze »celulozni acetat« ...
 • Vprašanje:

  Zanima me pridevniška oblika v primerih, kot sta celulozni acetat in celulozni nitrat. Namreč, v strokovnih člankih in na spletu sem opazil samo varianti celulozno acetaten oziroma celulozno nitraten, čeprav bi sam tvoril obliki celuloznoacetaten in celuloznonitraten.


  Odgovor:

  Iz podrednih besednih zvez, kamor spadata tudi zvezi celulozni acetat in celulozni nitrat, tvorimo pridevnike tako, da jih zapišemo skupaj – torej npr. celuloznoacetatno vlakno in celuloznonitratni filter. Zapis narazen je pogosta napaka. O tvorbi pridevnikov iz podrednih besednih zvez pa tudi o drugih zloženkah lahko več preberete tukaj.

  Urška Vranjek Ošlak (oktober 2020)


  Odgovor je bil pripravljen v sklopu projekta Portal Franček, Jezikovna svetovalnica za učitelje slovenščine in Šolski slovar slovenskega jezika, ki ga sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.Navajanje
Avtor odgovora, letnica: Naslov teme. Jezikovna svetovalnica, https://svetovalnica.zrc-sazu.si/, dostop XX. YY. 2017.

Licenčni pogoji
Vsebina svetovalnice je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 4.0 CC BY NC-ND, ki ob navajanju in priznavanju avtorstva dopušča reproduciranje in distribuiranje, ne dovoljuje pa dajanja v najem, priobčevanja v javnosti za komercialni namen in nobene predelave.